March 17, 2010

Linssilätyt - Lentil Fritters

Rakastan kasvislättyjä; pinaatti- ja porkkanalätyt ovat ikisuosikkejani, mutta vaihtelun vuoksi linssitkin kelpaavat hyvin. Reseptin nappasin uunituoreesta Delicious lehdestä, inspiroivaa luettavaa!

I love veggie fritters; spinach and carrot ones are my all time favourites, but lentils are a welcome change. I got this recipe from the latest Delicious magazine which is always a great source of inspiration!

Linssilätyt

100 g vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
ripaus cayennepippuria
1 tl jauhettua korianteria
1 tl jauhettua kuminaa
2 kananmunaa valkuaiset ja keltuaiset eroteltuina
150 ml maitoa
400 g tlk linssejä huuhdottuina ja valutettuina
tuoretta persiljaa
suolaa, mustapippuria

Siivilöi jauhot, leivinjauhe ja mausteet kulhoon. Lisää keltuaiset ja maito ja sekoita tasaiseksi. Lisää linssit ja hienonnettu persilja, mausta suolalla ja pippurilla ja sekoita hyvin. Vatkaa valkuaiset pehmeäksi vaahdoksi ja sekoita varovasti taitellen muun taikinan joukkoon. Kuumenna hieman rasvaa pannulla ja paista taikinasta pieniä lättyjä. Tarjoile jugurttikastikkeen ja tomaattien kera.

Lentil Fritters

100 g plain flour
1 tsp baking powder
pinch of cayenne pepper
1 tsp ground coriander
1 tsp ground cumin
2 eggs, separated
150 ml milk
400 g lentils, rinsed and drained
some flat-leaf parsley
salt, black pepper

Sift flour, baking powder and spices into a bowl. Whisk in yolks and milk until smooth. Stir in lentils and roughly chopped parsley and season with salt and pepper. In a separate bowl, whisk egg whites to soft peaks, then gently fold it into the batter. Heat some oil in a pan, spoon small fritters into the pan and cook on both sides until golden. Serve with yoghurt dressing and fresh chopped tomatoes.

Ps. My first attempt to write in both languages... Phew! If there are any old recipes you would like to get translated, please let me know!

2 comments:

  1. happy food ;-) I might have to try this, it looks delicious. Also I LOVE cilantro.. mmmm

    ReplyDelete
  2. The 'decor' is actually fresh parsley and there's only ground coriander (cilantro) in there, I can only take fresh coriander in very small portions! :-) But YES, definitely happy food ;-)

    ReplyDelete