November 29, 2009

Japanilaiset pannukakut eli okonomiyaki

Japanilaisia pannukakkuja meidän on pitänyt tehdä jo pitemmän aikaa. Japanilainen majoneesi ja okonomiyakille tarkoitettu Worcestershire-tyyppinen kastike ovat tärkeä lisuke pannukakuille, mutta tällä kertaa oli tyytyminen kotitekoiseen majoneesiin. Päällyksiin kuuluu myös bonito-hiutaleet ja kuivattu merilevä.

valkokaalta hienoksi leikattuna
vehnäjauhoja
suolaa, pippuria
tuoretta inkivääriä
valkosipulia
dashia
vettä
kalmaria, kanaa, pekonia tai jauhelihaa
kananmunia

Sekoita vehnäjauhoihin dashi, suola, pippuri ja lisää vettä. Taikina saa jäädä paksuhkoksi. Lisää mukaan hienonnettu kaali ja raastetut inkivääri ja valkosipuli.

Jokaiseen pannukakkuun tarvitset perustaikinan lisäksi valitsemasi lisukkeen, meillä se on yleensä kalmaria pieneksi pilkottuna, sekä kananmunan (yksi per pannukakku). Sekoita annos tasaiseksi ja paista pannulla molemmin puolin kunnes kypsä. Tarjoile yllämainittujen päällysten kanssa.

Mausteinen punajuurisalaatti

Perinteisen punajuurisalaatin voi korvata välillä vähän eksoottisemmalla versiolla.

pari isoa punajuurta kuutioituna
pari valkosipulinkynttä isohkoiksi paloiksi leikeltynä
kuivattua timjamia
jauhettua kuminaa
pari isoa ruokalusikallista kermaviiliä tai maustamatonta jugurttia
1 tl valkoviinietikkaa

Laita pilkotut punajuuret ja valkosipulinkynnet uunivuokaan, ripottele päälle timjamia ja oliiviöljyä. Kypsennä uunissa tai mikrossa kunnes punajuuret ovat pehmeitä. Voit poistaa valkosipulit kypsennyksen jälkeen jos haluat tai jättää ne lisämauksi salaattiin. Mausta kypsät punajuuret kuminalla ja lisää kermaviili ja valkoviinietikka. Sekoita ainekset hyvin keskenään. Tarjoile vaikka grillatun lihan kanssa.

Raparperi Crumble

Crumble on paistos jonka pohjan muodostaa yleensä omenat tai kuten tässä tapauksessa raparperi ja päällyksen rapea kaurahiutaleseos. Tämä on kuitenkin perinteiseen crumbleen verrattuna super terveellinen vaihtoehto.

raparperia noin senttimetrin paloiksi pilkottuina
yhden sitruunan mehu
1 tl kanelia
1 rkl fariinisokeria


P
äällys

pari desi
ä jumbo kaurahiutaleita
ripaus merisuolaa
1 rkl fariinisokeria
1 rkl vehn
äleseitä
1/4 tl soodaa
1 dl kokojyv
äjauhojaoliiviöljyä


Aseta raparperipalat uunivuokaan ja kaada p
äälle sitruunamehu. Ripottele päälle myös fariinisokeri ja kaneli. Sekoita päällyksen ainekset keskenään murumaiseksi ja lusikoi raparperien päälle. Kypsennä 180 asteessa parikymmentä minuuttia.  


In English:
(Recipe adapted from Karen Fischer)


3-4 cups rhubarb, chopped into 1 cm pieces
1 lemon, juiced
1/2 teaspoon ground cinnamon
1 tablespoon brown sugar

1/2 cup wholemeal flour
1 cup rolled oats
pinch of salt
1/4 teaspoon baking soda
1 tablespoon wheat germ
1 tablespoon brown sugar
60ml olive oil

1. Preheat the oven to 180C. 

2. Place the rhubarb in a baking dish and sprinkle with lemon juice, cinnamon and sugar. 

3. For the topping, combine the flour, wheat germ, salt and baking soda in a bowl. Add oats, sugar and oil. Mix until crumbly. 


4. Spread the topping over the rhubarb and bake for 30 minutes.