December 24, 2009

Jouluvalmisteluja - Joululimppu

Joululimppu oli saatava joulupöytään ja tuoreen limpun tuoksu ja maku on ehdottomasti vaivan arvoinen! Onneksi tein kaksi limppua kun puoli limppua katosi samantien uunituoreena ;-)

1 dl tummaa siirappia
1 tl fenkolia
(1/2 tl pomeranssinkuorta, en saanut sitä käsiini mistään)
1 tl anista (itse käytin 1/2 tl caraway siemeniä jotka ovat anista hieman voimaakkamman makuisia)
600 ml piimää
kymmenisen desiä vehnäjauhoja ja ruisjauhoja
tuore hiivaa tai 4 tl kuivahiivaa
suolaa
öljyä

Kiehauta siirappi ja mausteet, anna jäähtyä hieman ja lisää piimän joukkoon. Sekoita tasaiseksi ja tarkista lämpö. Lämmitä seosta mikrossa jos käytät kuivahiivaa. Sekoita kuivahiiva pariin desiä jauhoja ja teelusikalliseen suolaan ja lisää seokseen. Sekoita tasaiseksi ja ala lisätä jauhoja. Alusta taikina kimmoisaksi ja lisää loppuvaiheessa öljy. Anna kohota kaksinkertaiseksi. Leivo taikinasta kaksi limppua ja kohota liinan alla. Pistele limput ja paista 200 asteessa tunnin verran. Voitele limput loppuvaiheessa siirappivesiliuoksella (1 dl vettä, 1 rkl siirappia).