August 23, 2009

Aivan ensimmäiseksi, pullaa tietenkin! - Finnish Cinnamon Rolls (Pulla/Korvapuusti)Kun on kerran pullan makuun päässyt, on siitä vaikea päästä eroon. Onneksi paikallisella avopuolisollani ei ole paljon vertailukohteita, joten minunkin pulla on kelvannut oikein hyvin. Itselleni parasta on ollut pullantuoksuinen keittiö, se saa tällaisen untuvikonkin tuntemaan itsensä hyvin tärkeäksi.

Pullan leipominen ei ole ihan yhtä arkipäiväinen asia kuin se olisi Suomessa: paikalliset jauhot ovat kovin erilaisia, tuorehiivaa sai hakea kissojen ja koirien kanssa ja kun sitä vihdoin löytyi, huomasin, että kuivahiiva käyttäytyi sittenkin paremmin. Pullataikinan nostatus oli myöskin haasteellista, johtuiko se sitten jauhoista, kylmästä sisälämpötilasta (täälläpäin kun ei paljon taloja talvella lämmitellä) vai jostain muusta, mutta pari tuntia sai odotella ennenkuin taikina oli päässyt edes jonkinlaiseen nousuun. Muistin kyllä, että kuivahiiva tarvii nesteelle korkeamman lämpötilan, joten siitä ei tällä kertaa voinut olla kyse. Kaasu-uuni oli seuraava koetinkivi ja sen kanssa on vieläkin opettelemista: millä tasolla paisto onnistuu parhaiten ja missä lämmössä.

Tässä kuitenkin äitini resepti pullalle

5 dl maitoa
2 dl sokeria
1 rkl kardemummaa
1 tl suolaa
50 g tuorehiivaa
13-15 dl jauhoja (tai niin paljon kuin tarvitaan)
150 g sulatettua voita tai margariinia

Korvapuustien tekoon tarvitaan tietenkin lisäksi myös kanelia ja sokeria. Raesokeria ei täältä saa, joten on pitänyt tyytyä hienoonsokeriin.

Lämmitä siis maito kädenlämpöiseksi ja sekoita joukkoon hiiva. Lisää sokeri, suola ja kardemumma ja aloita jauhojen lisääminen pikkuhiljaa samalla sekoitellen. Lisää lopuksi sula rasva ja sekoita hyvin. Varo lisäämästä liikaa jauhoja, ettei taikinasta tule liian kovaa.

Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa niin kauan kuin tarve vaatii (taikinan tulisi tuplata kokonsa). Leivo taikinasta haluamiasi pullia, esimerkiksi korvapuusteja jolloinka sinun tulee kaulita taikina paksuhkoksi levyksi jauhotetulla alustalla, levittää levylle rasvaa, sokeria ja kanelia ja rullata kääröksi. Nypi käärön reuna kiinni ja leikkaa viipaleiksi. Painele sitten pulliin vaot ja asettele pellille. Anna kohota taas liinan alla.

Voitele kohonneet pullat munalla, laita p
äälle ripaukset sokeria ja paista uunissa kauniin ruskeiksi. Jäähdytä liinan alla ja nauti lämpimänä kylmän maidon kanssa.


Finnish Cinnamon Rolls (Pulla/Korvapuusti)

500ml milk
100g sugar
1 tablespoon ground cardamom
1 teaspoon salt
50g fresh yeast or 22g dry yeast
800g wheat flour + plus extra for kneading and rolling
150g melted butter

plus extra ground cinnamon (2 tbsp), sugar (2 tbsp) and softened butter (2 tbsp)

1 egg, lightly whisked, for brushing

1. Warm the milk to hand-hot (42C). Mix in the sugar, ground cardamom, salt and fresh yeast. If using dry yeast, add it into a small amount flour before mixing in.


2. Start adding the flour mixing and kneading until the dough starts to "un-stick" your hands. Lastly add the melted butter and knead it in as well. Be careful not to add too much flour, otherwise the rolls will become tough.

3. Place the dough into a bowl, cover with a clean tea towel and leave to double in size. 

4. Once done, place the dough on a well floured surface, roll into a large square disk (2 cm thick), brush with soft butter and sprinkle with ground cinnamon and sugar. 

5. Roll the disk into a (fairly tight) roll, pinch the edges to close and cut the roll into approximately 5 cm pieces. 

6. Preheat your oven to 200C. 

7. Place the pieces on a baking tray lined with baking paper, and using your index fingers press each roll to make a "furrow" in the middle. Cover the rolls with a tea towel and let rise again for at least half an hour.

8. Once done, brush the rolls with the egg. Sprinkle with pearl sugar and bake in 200C oven until golden brown. Serve with cold milk.

3 comments:

 1. I am going to try your recipe. Sometimes mine is fantastic, sometimes 'meh' I guess there are a lot of variables.

  ReplyDelete
 2. ! I made them a couple of weeks ago and they were amazingly delicious!!! 4 breakfast or 4 coffee, they became my favourite!
  Danke-Euxaristo!- Thank you Maria!

  :)))))))))))))))))))))))))

  (have ur receipe on my blog, with a link 2 ur original post)

  ReplyDelete
 3. This recipe is wonderful, they are delicius...thanks!
  this is my post thttp://zibaldoneculinario.blogspot.it/2012/04/finnish-cinnamon-rolls.html

  ReplyDelete

Thank you for your comment!